Зі святом вас, майстри булочок, еклерів та тортиків, без вас
наше життя не було б таким різнобарвним та солодким.
Тільки той, хто робить з пристрастю все, за що береться, зможе
стати бездоганним майстром кондитерського справи. Це творча робота, яка
пов'язана з необхідністю віддаватися роботі без залишку і самому любити
солодке. Кондитери підтверджують теорію про те, що ті, хто люблять десерти —
хороші люди. Тому що тільки таким до снаги дивувати і радувати інших.
Чи
випадково так вийшло або ж в цьому спостерігалася якась закономірність, але
споконвіку кухар і кондитер були трохи різними професіями, які в свою чергу
вимагали своїх, особливих талантів і якостей. Звичайно ж кондитер - це
професійний кухар, але його майстерність цілком присвячено створенню десертів,
випічки та інших кондитерських виробів. У цьому мистецтві необхідна особлива
смакова пам’ять, відмінне відчуття запахів і витончений смак, величезне творча
уява і навіть знання в галузі архітектури, скульптури, а так само художнього
мистецтва. Кондитер зобов’язаний прекрасно розбиратися не тільки в продуктах,
але і в їх поєднаннях, складі, термінах та умовах зберігання.
Історія
кондитерського мистецтва своїм корінням йде в глибоку старовину і нерозривно
пов’язана з активним використанням меду, а потім і цукру, який вперше навчилися
отримувати з соку цукрової тростини в Індії приблизно в 850-му році нашої ери.
Як окреме мистецтво воно виникло і набуло широкого поширення спочатку в Італії
в кінці XV-початку XVI століття. Це сталося з появою цукру в тих регіонах. До
тих пір всі основні солодощі в Європі купувалися на Сході переважно у арабів,
одних з родоначальників кондитерської справи в стародавньому світі.
Цікаве
походження слова «кондитер». Спочатку це було італійське дієслово «кандіере»,
що означало «варити в цукрі». Це слово збігається з латинським дієсловом
«кондитор», що означає майстра, який приготовляє їжу на професійному рівні.
Відомо, що римляни називали так кухарів. Цілком можливо, що це випадковий збіг,
проте з поширенням цього чудового мистецтва далі по Європі, вже в XVIII
столітті цих віртуозів почали називати кондитор, а потім і кондитерами.
Багато
хто з нас далеко не байдужі до різного роду солодощів і звичайно ж добре в
цьому всьому знати розумну міру. Але не можна не відзначити той факт, що без
солодощів, без кондитерських виробів і випічки важко уявити собі будь-яке
свято. Будь яка радісна подія з нагоди супроводжується роботою кондитерів.
Офіційне
міжнародне професійне свято кухарів і кулінарів було засновано за ініціативою
Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств в 2004-му році. Дата святкування
цього дня - 20-е жовтня. Разом з тим не можна не відзначити, що саме кондитерам
вдається робити наше життя трішечки солодшим, вносячи в неї частинку
непередаваною теплоти і затишку і вони цілком заслужили свій власний
професійний святковий день. Примітно, що навіть сувора і прагматична Радянська
влада, яка пішла, надавала кондитерській справі вельме високе значення.
Так
- День кондитера, за версією проекту DilovaMova.com, пропонується відзначати
3-го травня. У день, коли в далекому 1932-му році постановою Ради Народних
Комісарів був створений окремий Всесоюзний Науково-дослідний інститут
кондитерської промисловості, який впритул зайнявся вивченням якісних
властивостей промислової сировини і її раціональним використанням, скороченням
втрат у виробництві, модернізацією та удосконаленням виробничого устаткування,
використовуваного при виготовленні кондитерських виробів, а також поліпшенням
якості продукції, що випускається, освоєнням нових видів, вдосконаленням
методів контролю за їх якістю.
У
цей День я поспішаю привітати всіх вас,
майбутніх чудових кондитерів! Нехай і у
вашому житті відбивається наша частинка тепла і любові! Спасибі Вам за
смачні і приємні моменти, які ви даруєте всім нам! Зі святом Вас і творчих
успіхів!